Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
21.01.2009 11:30 - Пещерата със седемте одаи и ламята
Автор: diletant Категория: Забавление   
Прочетен: 3275 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 21.01.2009 11:40


  Местността “Станчов полугар” в Троянския балкан е заветна мечта в търсенията на всеки уважаващ себе си иманяр, защото там се намира легендарната пещера “Общата Маара”, за която се твърди,че е била централен хайдушки трезор на Вълчан войвода и неговите сподвижници. Къде свършва легендата и къде започва истината е трудно да се каже, но безспорен факт е, че интересът към пещерата не секва и до днес.
  Според местното население има хора успели да проникнат в пещерата,но нито един от тях не е виждал имането и не е прокопсал след това. Легендите мълвят, че хайдутите наричали всяко имане за определена цел, после го скривали на определено място и най-сетне го заричали, кога да се покаже над земята. В много случаи над хайдушкото имане тегнела клетва - да бъде използвано само за предначертаното, ако ли не, проклинали го бял свят да не види. 
  Откъде и по какъв начин Вълчан войвода и хората му са събрали несметното богатство? Според едно предане на връх Петровден се събрали най-личните воеводи на Чемерикова поляна, съединили четите си и дали тежък обет за вярност: да натрупат големи богатства, да наемат войска и да освободят България. Баш воевода станал Вълчан, но ум и дясна ръка му бил начетеният поп Мартин. Една пролет в Странджа четата заловила петима професори италианци, седем арнаути каменоделци и двадесет турски учени и офицери. В обоза им открили карти и описи на римски мини, пещери и калета, в които били скрити богатства.Уговорката на експедицията със султана била да изровят съкровищата и после да делят с него наполовина. Седем години хайдутите водили със себе си учените и отваряли пещери, мини и калета. Унищожавали римските знаци, а арнаутите каменоделци поставяли на тяхно място хайдушки. Много години и хазна не можела да мине от Виена до Стамбул. Когато приключили, избили всички свидетели на тайното си дело, а после, в продължение на десет години пренасяли богатствата в пещери и дупки из Балкана.След като приключили изпратили свои хора при руския цар да наемат войска, като му обещали по фес жълтици за войниците и двойно за началниците. Хайдутите въвели пратениците на царя във всички свои скривалища из цяла България с вързани очи и им показвали богатствата си. Въвели ги и в “Общата Маара”, а руснаците останали изумени и казали на царя, че хайдутите имат злато да платят за голяма войска. Точна тогава обаче избухнала война и работата се провалила. Сред хайдутите станало предателство и Вълчан се отказал от воеводството.Когато дружината се разтурила поп Мартин, който криел и заклевал всички богатства,с е погрижил никой от помощниците на Вълчан да не остане жив.
Целия текст можете да прочетете в  http://www.bg-history.info/886/Peshterata-sus-sedemte-odai-i-lamiata-vutre.html



Тагове:   одаи,


Гласувай:
1



Спечели и ти от своя блог!
Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: diletant
Категория: Забавление
Прочетен: 932434
Постинги: 37
Коментари: 1012
Гласове: 4385
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930